Si iacata, yo, subsemnata, unica si inegalabila  ALETZSA scarjeleste si p-aci ceva…

Asa ca azi scriu despre oite…. oitezele , in cultura si traditia romaneasca si traco-geto-dacica sunt omniprezente… ba in cantece, ba in balade, ba in opere de arta si literare.

Oaia, prin simpla ei de definitie este o creatura calma, docila, cu blanitza si de multe ori e considerata a fi proasta…. merge in turme si  sunt mereu controlate de catre un cioban si ai lui caini…. Dar se mai intampla sa mai fie cate una mai desteapta ce nu doreste sa umble cu turma, ce e altcumva.. ce isi avertizeaza stapanul ( vezi Miorita) sau ce isi apara  surorile.

Oitele sunt ca oamenii, ca societatea, mon cher, ce merge cum ii dicteaza cate un cioban. dar se mai trezeste una cu mentalitate proprie ce nu se incadreaza conceptiei de turma si o ia pe drumul ei. In functe de taria de caracter, ea ramane langa turma dar in propriile conditii, este   “reeducata” sau pleaca pe drumul propriu, bineinteles cu riscurile de rigoare.

Si mentalitatea ciobanului e un element fundamental… daca e unu din ala “blond” si nu apreciaza o miorita mai “disteapta” … “ieee” cam nasol  ca nu e lasata sa se dezvolte dupa vrere si tre` sa plece de langa turma…

Daca stam si analizam… e ca tara asta numita Romanica… multe oite is p-aci… si multi ciobani ce au “grija” de turma… dar ciobanii astia sunt cam prosti si din cauza lor, oitele destepte isi cam iau zborul de langa turma . Poate ar trebi sa schimbam ciobanii astia…e cam timpul, nu??

Dar… mergand pe aceasta idee…. am in cap refrenul ” Ciobanas la oi m-as duce.. ciobanasule…” sa cresti mare Little Bad Sheep