Trebuie să o mărturisesc: nu sunt unul impresionat de numele (mai bine zis renumele) anumitor mărci tip Samsung, HP, Apple etc. Sunt, din punct de vedere tehnologic, fidel mărcilor Packard Bell şi LG. Calculatoarele (desktop şi laptop), playerul mp3 tot de la Packard Bell, de la LG am TV-ul, microsistemul audio, telefoanele (încă mai am nişte U-uri care funcţionează încă bine) şi… frigiderul.
Motivele ar fi că mai întâi de toate se plăteşte marca nu produsul. Apoi ar fi că, mai mulţi bani dai pe ele şi cu atât ţi-e mai greu – d.p.d.v. sentimental/financiar dar şi al disponibilităţii mărcii de a fi “hacker friendly”, de a le meşteri.
Zilele trecute mi-a picat pe mână un TV/monitor, LG 19LD320. Detalii tehnice le găsiţi cu ajutorul lui Google. Treaba e că, în comparaţie cu un alt TV, un LG 50PX950N, acest TV/monitor l-am “hăcuit” în 2 timpi şi 3 mişcări pentru a activa intrarea USB pentru a permite rularea de filme, vizionarea de poze şi ascultarea de melodii direct din intrarea USB, în mod implicit destinată doar intervenţiei depanatorului.
Iată cum am făcut:
1. Din Meniu/Configurare/DIagnosticare se descoperă versiunea de firmware instalată în acest moment pe TV. Aceasta ne va servi mai târziu pentru a readuce TV-ul la starea lui iniţială în caz că va trebui să îl ducem în centrul de reparaţii. DA! Acest mic “truc” va duce la pierderea garanţiei – dacă uitaţi să ştergeţi urmele cum trebuie.
2. Căutaţi pe internet varianta de firmware 3.15 – cuvinte de căutare “LG-DTV-3-15 download”. Descărcaţi şi decompactaţi arhiva într-un director cu denumirea de LG_DTV pe un memory stick (arhiva are dimensiunea de circa 19 Mb). În acest director trebuie să se găsească un fişier cu extensia “.epk”
3. Închideţi televizorul, introduceţi stick-ul în TV, porniţi TV-ul, ajungeţi în Meniu şi selectaţi submeniul Opţiuni, fără a apăsa OK. Ajunşi aici apăsaţi tasta FAV de 7 (şapte) ori. Ar trebui să vă iasă o “Fereastră actualizare (expert)”. Dacă aţi descărcat în mod corect pe stick fişierul de actualizare corect ar trebui să vă apară actualizarea (de fapt ar fi un downgrade) la versiunea 3.15.
4. Selectaţi şi apăsaţi OK.
5. Terminată actualizarea televizorul ar trebui să se închidă de unul singur. Îl reporniţi şi acum apăsaţi pe tasta OK de pe telecomandă şi pe butonul OK de pe televizor în acelaşi timp pentru vreo 5 secunde sau până când vă va apărea o fereastră în care trebuie să introduceţi o parolă – aceasta este compusă din patru zero-uri. Acum vă veţi găsi într-o altă fereastră din care trebuie să alegeţi apăsând săgeată în jos până la TOOL OPTION 3, apăsaţi apoi săgeată dreapta şi veţi avea o altă fereastră la care primele rânduri se vor referi la Jpeg – de la 0 trebuie să îl puneţi pe 1, apoi coborâţi până la rândul Divx – aici alegeţi HD, astfel veţi putea utiliza şi fişiere mkv cu video în HD – în mod teoretic. În practică nu pot confirma nimic asupra fişierelor video ce pot fi rulate.
6. Apăsaţi acum tasta RETURN şi închideţi/reporniţi televizorul. Acum ar trebui să aveţi şi submeniul USB apăsând tasta MENU
OBSERVAŢII ŞI AVERTISMENTE:
Veţi pierde orice garanţie procedând la deblocarea intrării USB dacă nu veţi proceda la actualizarea firmware-ului cu versiunea care era înainte.
În mod normal se poate actualiza firmware-ul după deblocare până la versiunea 3.37
Nu sunt responsabil pentru orice eventuală eroare, pierdere de garanţie sau de performanţă a aparatului. Ceea ce fac şi ce scriu aici este pentru şi din proprie experientă şi făcute doar din curiozitate şi pentru plăcerea de a încerca.
Mai târziu voi mai scrie şi alte articole legate de mici “hăcuiri” pe care le-am făcut sau de care sunt sigur că funcţionează.
PS: dacă cineva ştie cum să acceseze meniul de service de la LG PX950N fără ajutorul “chestiilor” menţionate la openlgtv – forumul dedicat televizoarelor LG şi a deblocării lor.
PS2: post inspirat de o recenzie făcută de către un utilizator pe site-ul ciao.it. Adresa aici
Dacă aveţi nevoie de ajutor şi credeţi că vă pot ajuta…sunt aici.

Advertisements